Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Amarantový pilaf

Amarantový pilaf

V touze po ryze veganském slaném receptu, který by splnil charakteristiky absence lepku, se nabízí takto „postiženému“ strávníkovi spousta možností. Pokud navíc patříme do skupinky lidí, kteří se nenechají vést jenom žaludkem, ale do procesu stravování zapojují i kousek racionality s požadavkem na nutriční preference jídla, stáváme se tak vládci nejenom vlastní kuchyně, ale i svojí reality s orientací na svoje zdraví.

U veganských receptů je vždy velkou výzvou dodat dostatek kvalitních bílkovin, náš dnešní recept si kromě jiného elegantně poradí i s tímto požadavkem.

Vlastnosti receptu

1. Kdybych měl před sebe postavit výzvu ohodnotit dnešní recept v jedné větě, začal bych zřejmě: …vysokosacharidový, nízkoglykemický, bezlepkový, snadno stravitelný a chuťově krásně sladěný pokrm s vyváženým poměrem všech makroživin a dostatkem antioxidantů.

2. Toto hodnocení by samozřejmě nebylo úplné, určitě by k sacharidům bylo potřeba dodat informaci o obsahu vlákniny, která je zastoupena v poměrně rozumném množství (které možná nenadchne, ale v žádném případě neurazí). Navíc je tepelně upravená, čímž výrazně zlepšujeme parametry stravitelnosti.

3. Obsah už zmiňovaných bílkovin je v jedné porci ukázkový. Pro dospělého jedince naprosto v pořádku, pro děti dokonce mírně nadprůměrný (tady ale samozřejmě záleží na věku a celkové tělesné hmotnosti).

4. Zastoupení tuků je relativně v pořádku. Relativně znamená, že co do množství v gramech bych si dokázal představit i méně, v rámci energetických poměrů je ale vše v naprostém pořádku a odpovídá základním představám vyváženého pokrmu. Navíc přidejme ještě informaci o tom, že nadpoloviční většina z nich pochází z nenasycených forem.

5. Použité koření posune termický efekt na jasně ohřívající stranu. Naštěstí se ale nedostaneme do sféry silně pálivé, na receptu si tak mohou pochutnat i menší děti či jedinci s některými poruchami trávení.

6. Acidobazická charakteristika se bude orientovat mírně zásadotvorným směrem. Z této informace bych byl určitě nadšený, tak snad tady nebudu sám…

7. Protože většina lidí jí především očima, pochvalme na dnešní specialitě ještě ukázkovou barevnost, která pramení z kombinace koření a zvolených druhů zeleniny. Spousta karotenů a karotenoidů, tedy vysoká antioxidační kapacita jako bonus navíc.

8. Amarantový pilaf považuji za plnohodnotný pokrm ve všech směrech. Směle jej doporučím sportovcům jako jeden z hlavních chodů, není potřeba se obávat jej sníst i po zátěži jako zdroj klíčových živin podporujících regeneraci.

9. U těhotných a kojících žen není potřeba mít strach z jakékoli záludnosti s výjimkou citlivěji nastavených jedinců směrem k použitému koření.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

35 minut

Přibližná cena

28 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.