Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Amarantové pokušení

Amarantové pokušení

Každý, kdo si přízná alespoň občasnou tendenci podlehnout emocím a chutím, zbystří pozornost při možnosti pochutnat si na dnešním sladkém dezertu. Pokud si statečně vyhrnete rukávy a pustíte se do jeho přípravy, na jejímž konci bude čekat silně nevšední chuťový zážitek, zjistíte, že i při totálním stavu zasycení budou mít oči neustále tendenci pošilhávat po dalším kousku, aniž by s tělem cloumala potřeba jej sníst.

Nespornou výhodou dezertu je jeho nutriční charakteristika, u které předem prozraďme, že je nádherně vyrovnaná.

Vlastnosti receptu

1. Jak už zaznělo, obsah živin v rámci vzájemných poměrů je ukázkově vyvážený. Dezert je typicky vysokosacharidový. Navíc s nízkým glykemickým indexem, a to nejen z důvodu převahy komplexních sacharidů a nadprůměrného zastoupení vlákniny.

2. Bílkovin je víc než dost. Alespoň v případě dezertu, u kterého jsme nepoužili žádný koncentrovaný protein. Jsou rostlinného původu, tedy dobře stravitelné.

3. Tuků je obsahově méně než bílkovin, i v tomto směru považujme recept za vyvážený. Převažují nenasycené formy, navíc zde najdeme i zajímavé zastoupení omega-3.

4. Je mojí svatou povinností upozornit na významný obsah vápníku, draslíku a antioxidantů.

5. Obsah energie je odpovídající dezertu, který si chceme dopřát jako alternativu sladké svačiny. V žádném případě se nebavíme o extrému, právě naopak.

6. Stravitelnost celého receptu je velmi dobrá.

7. Termicky nás jeho konzumace ovlivní mírně ochlazujícím způsobem.

8. Z acidobazického hlediska budeme dezert hodnotit jako mírně kyselinotvorný. Pro někoho možná ne úplně dokonalá charakteristika, ve skutečnosti ale naprosto v pořádku.

9. Kdybych si chtěl představit ideální gastro-siestu, napadla by mě na prvém místě kombinace italské kávy s dnešním receptem. Nic se samozřejmě nemá přehánět, proto upozorněme i na něco, čemu se říká střídmost ve všech jejích významech.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

35 minut

Přibližná cena

24 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.