Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Adzuki pomazánka

Adzuki pomazánka

Luštěniny jsou v rostlinné říši nejbohatším zdrojem bílkovin. Navíc se pyšní nízkým glykemickým indexem a spoustou dalších výhod. Pokud se nám podaří dostatečně zatraktivnit jejich chuť a zlepšit hodnotu stravitelnosti, nic nám nebrání v tom, abychom je s otevřenou náručí přivítali jako stabilního člena každodenní kuchyně. Dnešní recept je chuťovka, u které si zajistíme i naprosto plnohodnotnou nutriční výbavu.

Vlastnosti receptu

1. Už jsme zmínili fakt, že luštěniny jsou prakticky nejbohatším zdrojem bílkovin vůbec. Mají ale malou vadu na kráse v podobě obtížnější stravitelnosti. Pokud zvolíme adzuki, delší dobu je namočíme a současně důkladně uvaříme, tak touto kombinací jednotlivých faktorů výrazně zlepšíme diskutovanou stravitelnost. Dodatečnou podmínkou je snít fazole v přiměřeném množství, což je v praxi samozřejmě otázkou individuálního přístupu.

2. V jedné porci dnešní snídaně či svačiny najdeme vyvážený dostatek všech makroživin – v tomto směru bude jakýkoli bližší komentář zbytečný.

3. Glykemický index celého pokrmu je velmi nízký. U kombinace fazolí s celozrnným pečivem a syrovou zeleninou se ani není čemu divit. Z těchto důvodů je vhodné preferovat recept například jako vydatnou snídani, se kterou chci vydržet celé dopoledne, nebo svačinu, jejímž úkolem je zpomalit metabolické pochody „rozbouřené“ sladkou variantou snídaně.

4. Termicky je pokrm neutrální – to ovšem s podmínkou, že nepřeženeme dávku pepře.

5. Energeticky směřujeme velmi lehce k jin straně.

6. Acidobazicky se konzumací celé porce budeme pohybovat kolem neutrálních hodnot. Mírně okyselující tendence bude hrozit v případech, kdy se přejíme.

7. Fazole adzuki jsou typické naprostým minimem tuku. Vnímejme proto celou snídani nebo svačinu současně jako dietní pokrm.

8. Jeden tip na závěr – fazole je potřeba umět dobře ochutit, jinak nás odmění fádní chutí. Nakládaná sušená rajčata chuť celého receptu zvýrazní nejvíce, určitě na ně nezapomeňte.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

100minut (bez namáčení)

Přibližná cena

15 Kč / jednu porci

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.