Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Adzuki palačinky

Adzuki palačinky

Při zdolávání výzev nutričního charakteru se mi dnes do cesty postavila představa fazolových palačinek. Byla vyprovokována touhou po dostatečném příjmu kvalitních bílkovin a faktem je, že se mi podařilo k tomuto úkolu postavit se čelem.

Přiznejme si, že není až tak velký problém splácat dohromady ingredience tak, aby se jejich vlastnosti tabulkově tvářily dokonale. Největším problémem je chuť, která následně vyvolává emoce silně odlišného charakteru.

I tento úkol ale byl zvládnut, podívejme se tedy, jaká úskalí čekají zájemce o dnešní dobrotu.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční výbava jedné palačinky je ukázková. Bílkoviny jsou zastoupeny v dostatečném množství, kombinace zdroje luštěnin a obilovin mi dává náznak plnohodnotnosti. V tomto směru si jako sportovec budu libovat.

2. Sacharidů je dostatek, navíc s nekompromisně nízkým glykemickým indexem. Obrovská výhoda pro (nejen) diabetiky, sportovci by měli tento pokrm volit raději delší dobu před tréninkem, nebo až jako druhé potréninkové jídlo (myslete na to, že luštěniny po zátěži výrazně zpomalují regeneraci vyčerpaného glykogenu).

3. Palačinky jsou silně „nízkotučné“, spokojeni budou určitě všichni zájemci o redukční program. Přítomnost konopného mléka navíc zaručuje obsah i omega-3 tuků. Plným právem tedy můžeme i z tohoto úhlu pohledu hovořit o zdravém mlsání.

4. Z důvodu vyváženého poměru živin nemusíme mít obavy z „rozladění“ acidobazicity. Nemluvíme sice zrovna o extrémně zásadotvorném pokrmu, důležité ale je, že nás neposune kyselým směrem.

5. Termicky je pokrm neutrální. Odpovědnost nese kombinace tepelné úpravy (s jangovým dopadem) a použitého koření (paprika, česnek). S jejich absencí bychom se pohybovali v mírně ochlazujících zónách.

6. Energeticky je dnešní porce jinová s výraznými prvky jangových tendencí (tepelná úprava).

7. Pokud se vám podaří zvládnout celý postup dle návodu, měli byste se stát vlastníky odměny v podobě netradiční chuti, ve které se kombinuje oříšková příchuť fazolí se sladkým dozvukem mixované i syrové zeleniny zastřešené kontrastní provokací v podobě ostřejší sladko-slané nálady nakládaných rajčat (wow, celá věta se mi líbí, asi skončí na zdi v rámečku :-).

8. Kombinací zvolených surovin dáváme prostor vegetariánům, veganům i diabetikům, pouze celiaci budou mít smůlu (ale nemusí v případech, kdy žitnou mouku nahradí například pohankovou. Buďte si ale v těchto případech vědomi změny konzistence těsta i celé palačinky – absence lepku tady přece jenom udělá své…).

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

35 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

8 Kč / 1 palačinka

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.