Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Adzuki na sladko

Adzuki na sladko

Fazole adzuki jsou velmi vděčnou, troufám si říci i prakticky všestrannou surovinou, se kterou je možné v kuchyni nakládat rozličnými způsoby. Pomineme-li její nutriční dokonalost, věnujme pozornost především chuťovým výstřelkům, které nám tento východoasijský zázrak v gastronomii umožňuje. Protože tradice domovských oblastí rády používají adzuki ve sladkých úpravách, zkusíme jednu z mnoha variant i my.

Vlastnosti receptu

1. S největší pravděpodobností se budu opakovat, ale u každého receptu, jehož základem jsou fazole adzuki nebo mungo, vždy projevuji vyšší formu nadšení. V první řadě (tzn. v pořadí, v jakém hodnotím parametry toho, co chci dát do žaludku) jsou to nutriční parametry:

  • Skvělé množství bílkovin kombinovaných (fazole + pečivo) tak, aby vykazovaly charakter plnohodnotnosti.
  • Absolutní minimum tuků, tedy i snížené množství energie celého pokrmu. Nemusím se proto bát pořádně si naložit bez stresu z růstu tukových zásob na těle.
  • Silně nadprůměrné množství vlákniny v atraktivním poměru rozpustných a nerozpustných forem. Střeva i glykémie musí jásat nadšením.
  • Zastoupení komplexních sacharidů, které jsou pyšné samy na sebe z důvodu nízkého glykemického indexu.

    2. Úroveň stravitelnosti ve smyslu energetické zátěže na trávení je vcelku dobrá. Rozumějme tomu tak, že kombinace množství vlákniny a velkého poměru bílkovin vydrží trávicímu traktu na hodně dlouhou dobu, celková úroveň jeho vyčerpání bude ale o poznání nižší, než v případech přítomnosti masa nebo vajec.

    3. Termicky jsme „vyrobili“ mírně ohřívající chod. Vzhledem k tomu, že stále panuje zima, doporučím silným zimomřivcům přidat i trochu pepře. Syndrom studených končetin sice nevyřeší, ale jako malá pomoc není úplně k zahození. Myslete při manipulaci s ohřívajícím kořením mj. i na to, že zbytečně může přebít lahodně sladkou chuť dnešního receptu.

    4. Energeticky oscilujeme kolem dokonale harmonického středu. Kombinace netučných adzuki s celozrnným pečivem a kořenovou zeleninou nemůže ani vyjít jinak.

    5. O rozladění acidobazické rovnováhy bych se bál pouze v případě, kdy se vychutnávání dnešní dobroty zvrhne v pusté obžerství. Na vině pak bude přebytek bílkovin, ale k tomu fakticky vůbec nemusí dojít…. Celkově tak recept jde cestou harmonie i v tomto směru.

    6. Uživatelsky jsou dnešní adzuki na sladko příznivé pro diabetiky, sportovce obecně, absence živočišných zdrojů surovin otevírá dveře i vegetariánům a veganům.

    7. Celiaci nechť místo žitného pečiva sáhnou po bezlepkovém.

    8. Uvažujete-li o redukci nadváhy, nezapomeňte dnešní dobrotu zařadit do pravidelné konzumace. Máte na talíři skutečně dietní pokrm.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

40 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

20 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.