Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Adzuki brownies

Adzuki brownies

Existuje spousta variant příprav „zdravého“ brownies. Dnešní snažení nebude v naší Škole zdravého vaření první. Tentokrát se ale zaměříme na jiné suroviny, které ve výsledku dají vedle dokonalé chuti i spektrum velni zajímavých vlastností.

Tak nebo tak, zájemci o tuto oblast receptů mají skvělou příležitost volby, která varianta jim bude vyhovovat více. Pokud tedy nejíte jenom očima, ale zapojujete do konzumace jídla i trochu rozumu, nebojte si vyhrnout rukávy a pustit se s námi do díla.

Vlastnosti receptu

1. Každému nadšenci do racionálního stravování musí udělat nemalou radost fakt, že má možnost hodnotit nutričně nabité a současně i vyrovnané brownies. Protože se jedná o dezert, je vcelku jasné, že máme na talíři vysokosacharidový pokrm.

2. Množství vlákniny je nádherné, jiné označení mě prostě nenapadá.

3. Klíčovou složkou jsou vždy bílkoviny, kterých dnes máme (téměř) na rozdávání. Jejich kvalita je na poměrně vysoké úrovni, kombinujeme zde luštěniny s živočišnými zdroji.

4. Zastoupení tuků je také příkladné. V celkovém součtu je jich méně než bílkovin, což je pro metabolickou rovnováhu velmi důležité (alespoň u vysokosacharidových režimů stravování). Převažují sice nasycené formy, ale zrovna v dnešním případě to s ohledem na jejich zdroj vůbec není na škodu.

5. Celkové množství energie je vyšší, to ale samozřejmě koresponduje s poměry živin. Jde o to, že pokud si dopřejeme na siestu jeden kousek brownies, je potřeba počítat s tím, že určitý balík energie tělu dáme. Zcela určitě bych se tak vyhýbal mlsání v kontextu s hlavními chody a přesunul sladkost na svačinu.

6. Stravitelnost dobroty je na poměrně rozumné úrovni – s výjimkou bílkovin, které zčásti pochází z luštěnin, nezatěžují ostatní ingredience trávení nijak výrazným způsobem.

7. Termicky nám dezert dodá mírně ochlazující tendence.

8. Z acidobazického hlediska jeho konzumace posune vnitřní rovnováhu mírně kyselinotvorným směrem.

9. O dnešním brownies můžeme prohlásit, že je nabité antioxidanty. V kombinaci s nemalým podílem bílkovin se bavíme o pokrmu, který se bude líbit (a samozřejmě i vyhovovat) sportovcům.

10. Absence lepku a laktózy jsou další nemalou výhodou.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

75 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

18 Kč / čtvrtina brownies

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.