Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Adzuki a la mexiko

Adzuki a la mexiko

S příchodem zimních měsíců se vždy začínám automaticky orientovat na recepty, které mají schopnost důkladně a na dlouhou dobu zahřát tak, abych jako člověk teplomilný přežil kruté podmínky geografických šířek, kde jsem nucen přebývat, nejlépe bez výrazné újmy na zdraví.

Ohřívající charakteristika pokrmů v zimě je sice fajn, ale dokonalý recept musí splňovat i další náročná kritéria, aby tělo fungovalo stejně dobře ve všech ostatních oblastech.

Po čem tedy vlastně toužím?

Chci porci dostatečně velkou, aby ukojila bestii jménem žaludek. Toužím po pokrmu lahodném, abych umlčel rozmazlené chuťové buňky toužící neustále po nových dobrodružstvích. Potřebuji dostatek bílkovin, aby moje svaly neprotestovaly nežádoucím katabolismem. Nechci se každé dvě hodiny hádat s žaludkem, že bych měl doplňovat cukry – takže umlčím tyto hlasy extrémně nízkým glykemickým indexem. Jako vegetarián chci bezmasý pokrm.

Co s tím?

Moje volba dnes padla na asijský fenomén v podobě fazolí adzuki, které jsou po sóji druhou nejpěstovanější luštěninou. Důvodem je fakt, že se pyšní spektrem nezanedbatelných výhod – dostatek bílkovin, netradiční lehce oříšková chuť, nízká glykémie, hodně vlákniny, prakticky bez tuku, hodně vápníku s fosforem… No co si ještě více přát?

Vlastnosti receptu

1. Poměry makroživin jsou prakticky ideální – pro sportovce, nesportovce, dětskou i pubertální populaci, seniory…Menší množství tuků je možné upravit přidáním olivového oleje, ale to pouze v případech, kdy je toto žádoucí (pokud bych chtěl například zpomalit tvorbu energie v buňkách, neváhám ani minutu).

2. Vysoké zastoupení vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů dává ve výsledku extrémně nízký glykemický index a z toho vyplývající dlouhou stravitelnost. Výhoda pro všechny, kteří se potřebují zasytit na delší dobu, nevýhoda pro sportovce před tréninkem a ve své podstatě i po tréninku – konzumace luštěnin obecně zpomaluje obnovu glykogenu, v tomto směru je potřeba sahat po jiných zdrojích potravin.

3. Pozitivem je, že adzuki patří mezi druhy luštěnin, které nikterak dramaticky nenadýmají, není potřeba proto mít výraznější obavy doma ani ve společnosti.

4. Koření používejme citlivě – příliš mnoho ohřívajících ingrediencí současně vysušuje. V zimních obdobích z důvodu mrazu kůže už dost trpí, pokud se navíc stravou přehřejeme, zaženeme stav do nepříjemného extrému. Často tak podpoříme vznik nežádoucích ekzémů, na které lékařská veřejnost ráda předepisuje chemické fuj lektvary.

5. Z důvodu absolutního minima tuku se adzuki blíží energetickému středu z hlediska tendencí jinu a jangu. Jediné, co tuto harmonii vykolejí, je přítomnost ohřívajících druhů koření. S tímto faktorem tedy manipulujme vždy na základě aktuálních požadavků.

6. I přesto, že adzuki téměř nenadýmají, je rozumnější je v koncentrované podobě nedávat malým dětem. Přebytek bílkovin vždy škodí. Pokud budou kalkulovat s vhodností dnešního receptu i sportovci, myslete na kombinaci množství bílkovin a nízkého glykemického indexu. Tedy ne krátce před zátěží, v silových sportech se nebude líbit ani jako první potréninkové jídlo z důvodu zpomalené regenerace glykogenu.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

40 minut, bez namáčení

Přibližná cena

25 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.