Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Rozmarýn

Rozmarýn

Rosemary, rozmarýna

Matečná rostlina

Rozmarýna lékařská

Popis

Stálezelený keř dorůstající maximálně 1,5 metru. Na větvených lodyhách se nacházejí podlouhé listy, které ze spodní strany mají stříbrnou barvu. Květy jsou modré až fialové. Pro rozmarýn je typická kafrová vůně. Obsahuje především silici s cineolem, dále třísloviny, hořčiny, fytoncidy, pryskyřice, flavonoidy a další látky.

Původ

Středomoří, především Řecko, Itálie, Španělsko a Francie.

Způsob výroby

Ve střední Evropě ho spíše pěstujeme doma, protože vyžaduje vyšší teploty.

Světová gastronomie

Přidává se do tradičního španělského pokrmu paelly. Je nedílnou součástí středomořské kuchyně.

Použití v kuchyni

Nejlépe je použít čerstvé lístky nebo i celé snítky rozmarýnu. Díky své chuti a vůni se hodí použít při úpravě vepřového a skopového masa, divočiny a uzenin. Dále je vhodný k rybám a jiným mořským plodům. Nakládá se do olejů a octů. Silice se používá na výrobu mýdel a v parfumerii.

Vliv na zdraví

Má antiseptické účinky a slouží jako kloktadlo nebo v koupeli pozitivně působí na revmatismus. Také má dezinfekční a insekticidní účinky. Pomáhá při poruchách trávení, křečích a kolikách nebo při špatné funkci žlučníku. V menším množství pomáhá vylučovat žaludeční šťávy, žluč a moč. Povzbuzuje chuť k jídlu a působí proti stresu. V domácnostech může být užitečná na odpuzená molů. Odvar z rozmarýny může pomoct při nespavosti. Zvyšuje krevní tlak a osvěžuje paměť.

Zpět na seznam koření