Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pažitka

Pažitka

Šnytlík

Matečná rostlina

Pažitka pobřežní nebo pažitka čínská

Popis

Užívanou částí jsou listy, které vyrůstají v trsech a mají trubicovitý tvar. Květy jsou velmi drobné a nafialovělé. Seskupují se do koule, která se tyčí nad listy. Listy jsou bohaté na vitamín C, dále obsahují provitamín A, vitamín B2 a vápník, síra a draslík. V Nepálu a Tibetu je přidávána do jejich tradičních knedlíků.

Původ

Střední Asie.

Způsob výroby

Rostlina nemá specifické nároky, tudíž ji lze pěstovat kdekoli na zahrádce i doma. Pažitka se používá v čerstvém stavu, protože jakákoli úprava by zničila její specifickou chuť i vůni.

Světová gastronomie

Použití v kuchyni

Nejčastěji se tato naťovitá zelenina využívá k dochucení polévek, vaječných jídel, brambor, pomazánek a dalších pokrmů. Účinně je sazena společně s pekingským zelím, od kterého odpuzuje škůdce. Může být použita také k dekoračním účelům a to i její květy.

Vliv na zdraví

Má cibulové aroma, které podporuje chuť k jídlu a trávení. Obsahuje fytoncidy, které zabraňují rozvoji škodlivých bakterií v organismu a také ho posilují. Snižuje krevní tlak a má antiseptické účinky.

Zpět na seznam koření