Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Paprika

Paprika

Matečná rostlina

Paprika roční

Popis

Obsahuje karotenoidy, vitamín C, B1, B2, E, mangan, silice a kyselinu nikotinovou. Rozdíl mezi paprikou sladkou a pálivou je v obsahu kapsaicinu. Kapsaicin je alkaloid charakteristický ostrou chutí a vyskytuje se nejvíce v semenech a přepážkách plodu. Existuje rozsáhlé množství typů a kultivanů papriky roční a podle toho se z ní vyrábí různé druhy koření. Nejčastěji jsou ostré drobnoplodé papriky roční.

Původ

Střední a Jižní Amerika. Do Evropy se dostala až po objevení Ameriky a to nejprve do Španělska. Nejdříve se však paprika nepoužívala jako koření, ale k léčení kožních chorob. Dnes se nejvíce pěstuje ve Španělsku, Bulharsku, Itálii, Thajsku, Indii, Japonsku a ještě v jiných teplejších oblastech jižní Evropy a Asie.

Způsob výroby

K sušení a následnému mletí se používají zralé plody papriky roční-kořeninové. Jiné odrůdy se mohou konzumovat čerstvé nebo naložené v octě.

Světová gastronomie

elmi známá a oblíbená v Maďarsku. Dále se hojně používá v jižní Evropě, kde se přímo čerstvá přidává do salátů, pomazánek nebo k masu. Pálivá paprika je nedílnou součástí mexické kuchyně, kde je oblíbené udění paprik nebo ostrá omáčka mole. Přidává se do pokrmů celá, drcená nebo jako prášek z celých plodů a semen. Na Blízkém východě je ve směsi baharat a v severní Africe do směsi berbera.

Použití v kuchyni

Paprikou sladkou i pálivou se nejčastěji dochucují omáčky, guláš nebo maso. Má skvělé barvící schopnosti, které zapříčiňují výraznou barvu několika kořenících směsí.

Vliv na zdraví

Paprika ovlivňuje činnost střev a pomáhá k trávení. Má totiž vliv na vylučování kyseliny solné a žaludečních šťáv. Má prokrvující účinky a hodí se k léčbě artritických stavů a revmatismu. Plody i semena pálivých odrůd jsou dobrým prostředkem na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Papriky se vyšším zastoupením kapsaicinu můžeme využít při nachlazení, k zamezení rozvoje střevních parazitů a k zlepšení trávení.

Zpět na seznam koření