Pimentovník pravý
Nové koření jsou plody středoamerického stromu, který je botanicky příbuzný s myrtou nebo hřebíčkovcem. Může dorůstat až 15 metrů. Plody se sbírají těsně před dozráním a následně se suší. Nové koření se zdá být směsí několika jiných koření. Vůně i chuť připomíná směs hřebíčku, skořice, pepře i muškátového oříšku.
V Evropě je toto koření známo až od 17. století a přišlo z Nového světa, a proto i ten název. Teď se pěstuje na Jamajce.
Nejoblíbenější a nejpoužívanější je v oblasti Karibiku. Přímo na Jamajce je součástí pikantních kořenících past, kterí obsahují listy tohoto stromu. K tomu je zde známý nápoj zvaný pimentový doušek.
V gastronomii se používá k nakládání vepřového, hovězího a rybího masa, do omáček, polévek, marinád, svařeného vína, likérů, pudinků, sladkého pečiva nebo cukroví. Mezi likéry patří například benediktinka. V kosmetice se využívá k výrobě mýdla, zubních past nebo parfémů.
Napomáhá k lepšímu trávení, lze použít jako rychlý lék na bolest zubů. Stačí krátce povařit pár kousků a vzniká nám účinná ústní voda.