Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Majoránka

Majoránka

Dobromysl, dobrá mysl

Matečná rostlina

Majoránka zahradní

Popis

Rostlina je 20-40 cm vysoká a skládá se z intenzivně vonící lodyhy, listů a bílých nebo růžových květů. Obsahuje silice, terpeny, hořčiny, třísloviny a čerstvé i vitamíny A a C. Chuť majoránky se může lišit podle místa růstu.

Původ

Za domov majoránky je považována severní Afrika a jihozápadní Asie. V Evropě to byl symbol mládí a lásky. Římané ji používali jako afrodisiakum a společně s Řeky ji nosili na svatbách jako znamení štěstí. Než byl objeven chmel, tak se na výrobu piva používala právě majoránka. Ve středověku se také používala jako vůně nebo do koupelí.

Způsob výroby

Je to trvalá bylina, která běžně roste na zahradní skalce. Je možné ji ostříhat několikrát do roka a sklízí se celá nať. Lze ji pěstovat jako jednoletku, ale ta vyžaduje teplejší podnebí a kvalitnější půdu. Obvykle se používá sušená nať, ale existuje také drhnutá majoránka, která se skládá pouze z listů a květů, nebo řezaná, která obsahuje i lodyhy.

Světová gastronomie

Majoránka je součástí pokrmů ve střední a jižní Evropě, severní Africe, Americe a Asii. Ve Francii je obsažena v kořenící směsi bouquet garni a fines herbes, které se používají k ochucení vepřového, jehněčího masa a ryb. V řecké kuchyni je populární ke grilování a v Itálii nesmí chybět v rajčatových omáčkách nebo na pizze.

Použití v kuchyni

Koření k ochucování polévek, omáček, gulášů, mas, těstovin a bramborových pokrmů. Má blahodárné účinky na trávení, proto se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Přidává se až ke konci vaření, aby si uchovala svou jemnou chuť.

Vliv na zdraví

Silice, která je typická kořeněnou, kafrovou vůni se používá především k inhalacím proti úzkosti, stresu, ke zlidnění nervů a nespavosti. Čaj snižuje krevní tlak, utlumuje bolesti hlavy a podporuje trávení. Usnadňuje dýchání a vykašlávání. Řekové ji používali k léčbě vodnatelnosti a křečí. Upozornění: Nesmí se používat v těhotenství.

Zpět na seznam koření