Kurkumovník dlouhý
Kurkuma je aromatická bylina podobná zázvoru, oddenek kurkumy je užší než oddenek zázvoru. Je charakteristická svou pronikavou vůní a ostrou chutí. Chuť vzdáleně připomíná šafrán. Rostlina dorůstá do výšky i 2,5 metru, má velké listy a bílé květy. Oddenek má červenohnědou barvu, uvnitř je sytě oranžový (jako mrkev). Obsahuje žluté barvivo kurkumin a silici s ostrou vůní. Kurkumin je zdraví nezávadné barvivo a používá se k dobarvení různých potravin, především másla, tuků, sýrů, likérů i mastí. Barvivo je velmi agresivní, dá se s ním také barvit látka či dřevo.
V Evropě je kurkuma známá už více než 2000 let. Od starověku byla dovážená arabskými obchodníky z Indie nebo Srí Lanky. Ve středověku byla známá pod názvem „indický šafrán“ a sloužila především jako barvivo a léčivo než jako koření. Kurkuma pochází z tropických oblastí jihovýchodní Asie. V současnosti se nejvíce pěstuje v Indii. Produkuje se především pro oddenky, které bývají nazývány „žlutým kořenem“.
Pěstuje se pro oddenky, které se používají čerstvé i sušené, celé i mleté. Čerstvé oddenky se spaří, suší a odstraňuje se jejich vrchní vrstva.
Indická, východoafrická, jihoamerická a podobná kuchyně, kde se kurkumou může nahradit šafrán.
Kurkuma slouží k dochucení především nudlových a rýžových pokrmů, majonéz a omáček. Je vhodná do čatní, k zelenině, rybám, drůbeži, plodům moře i vejcím a luštěninám. Je základem mnoha kořenících směsí, nejznámější je Kari koření a Worcestrová omáčka. Jako barvivo se přidává do mnoha různých pokrmů a hořčice.
Příznivě ovlivňuje zažívací systém, především žlučník, neboť kurkumin podporuje vyprazdňování žlučníku, pomáhá také při nechutenství, bolestech břicha a jater. Snižuje krevní tlak a cholesterol. Silice podporuje produkci žluče v játrech. Dnes je kurkuma součástí mnoha léků například na artritidu nebo jako mast na kožní choroby. Má také výrazný protirakovinný a protizánětlivý účinek.