Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Fenykl

Fenykl

Italský kopr

Matečná rostlina

Fenykl obecný

Popis

Plody jsou podobné kopru. Má velmi příjemné aroma, lehce štiplavou, nasládlou chuť podobnou anýzu. Někomu se může zdát trpká nebo hořká. Plody obsahují olej, silici s anetolem a fenchonem a bílkoviny.

Původ

Pěstuje se v teplejších oblastech Evropy, především ve Španělsku, Francii, na Balkánu, v asijských zemích, USA i u nás na jižní Moravě.

Způsob výroby

Semena fenyklu se sklízí strojově. Po usušení se rozdrtí. Čím zelenější zůstanou, tím jsou kvalitnější.

Světová gastronomie

Koření je velmi oblíbené ve francouzské a italské kuchyni. Setkáme se s ním i v čínské a indické kuchyni.

Použití v kuchyni

Díky své nasládlé chuti je vhodný především do sladkého pečiva, cukrovinek či k okořenění chleba. Také se používá k dochucení ryb a rybích polévek, omáček, salátů, sýrových a tvarohových jídel, dušeného masa nebo při konzervaci zeleniny, především červené řepy a okurek. Čerstvé nasekané lístky můžeme použít do jogurtových zálivek. Koření se také používá při výrobě likérů. Je součástí koření pěti vůní.

Vliv na zdraví

Působí proti nadýmání, plody jsou např. součástí větropudného čaje pro děti. Příznivě působí při křečích ve střevech. U matek podporuje tvorbu mléka. Má močopudné účinky a ulehčuje odkašlávání. Silice má antibakteriální, antiseptické a protizánětlivé účinky. Zmírňuje menstruační bolesti a je vhodná při problémech spojených s menopauzou.

Zpět na seznam koření