Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Dobromysl

Dobromysl

Oregano, červená lebeda, voněkras, dobráček, zimní marjánka (je podobná i příbuzná s majoránkou)

Matečná rostlina

Dobromysl obecná

Popis

Jedná se o bylinu s 25 - 90 cm vysokou dřevnatějící, načervenalou lodyhou. Má drobné růžové květy a kvete od července do září. Má podobně výraznou chuť jako majoránka. Obsahuje silici thymol, třísloviny a hořčiny.

Původ

Oregano pochází ze subtropického a mírného pásu Asie a Evropy. Pěstuje se převážně ve Středozemí a na Blízkém východě. U nás roste pouze jeden druh. Vyskytuje se ale i na Kanárských ostrovech, v nižších polohách Himaláje či v jižní Číně. Již dlouhou dobu je využíván také jako léčivka, která ochraňovala lidi i dobytek před nemocemi.

Způsob výroby

V obchodě ho nalezneme pod názvem oregano a to v různých formách. Nejčastěji se používá sušená nať i s květy, drhnutá, celá nebo mletá. Kvalitní sušené oregano může rozpoznat podle šedozelené barvy listí a nahořklé chuti.

Světová gastronomie

Italská, francouzská, španělská, mexická, ale i tradiční česká kuchyně. Dále je přidávána do specifických jídel v Řecku, Americe, Asii nebo v severní Africe.

Použití v kuchyni

Nejčastěji se používá při přípravě pizzy a těstovin Můžeme jí ochutit zeleninové saláty, sýry, masa, ryby, luštěninové i rajčatové pokrmy. Dá se použít všude, kam byste dali majoránku. Je také součástí provensálského koření nebo některých druhů chilli. Chuť oregana se rozvine až při tepelné úpravě. Můžeme se použít čerstvé lístky, pro delší skladování je vhodné listy usušit nebo zamrazit.

Vliv na zdraví

Má léčivé účinky, zvyšuje vyměšování žluči a pomáhá při poruchách trávení. Má uklidňující účinky, uvolňuje křeče hladkého svalstva a usnadňuje odkašlávání. Používá se také při zánětech dutiny ústní.

Zpět na seznam koření