Originální chutney se v Indii vyrábělo z čerstvého ovoce a koření. Během koloniální éry Britové dovezli chutney do Evropy a rozšířili ho i do všech svých kolonií. Recept se během let změnil. Britové přijali za své mangové chutney a ostatní receptury byly zapomenuty.
Většinou se setkáme s hotovou variantou, v Indii se však vždy připravuje čerstvé ze sezónních plodin. Ovoce, cibule a rozinky se pozvolna vaří nejméně 2 hodiny spolu s octem, kořením a hnědým cukrem. Existuje mnoho variant chutney, např. rajčatové, angreštové, mangové, česnekové, jablečné, mátové, kokosové… Vždy je vhodné použít nesladkou zeleninu, rebarboru či přezrálá rajčata nebo nedozrálé ovoce, např. mango, zelené banány, broskve.
Chutney je tradiční dochucovadlo indické kuchyně. Velmi oblíbené je v Británii, kde se nejčastěji vyrábí z manga, jablek či hrušek.
Používá se k dochucení jak masitých, tak vegetariánských jídel. Obvykle stačí 1-2 lžičky. Má široké spektrum chutí od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou. Chuť závisí na použitých ingrediencích.
Stimuluje zažívání a povzbuzuje chuť k jídlu.