Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Chutney

Chutney

Čatní, chatni

Matečná rostlina

Popis

Původ

Originální chutney se v Indii vyrábělo z čerstvého ovoce a koření. Během koloniální éry Britové dovezli chutney do Evropy a rozšířili ho i do všech svých kolonií. Recept se během let změnil. Britové přijali za své mangové chutney a ostatní receptury byly zapomenuty.

Způsob výroby

Většinou se setkáme s hotovou variantou, v Indii se však vždy připravuje čerstvé ze sezónních plodin. Ovoce, cibule a rozinky se pozvolna vaří nejméně 2 hodiny spolu s octem, kořením a hnědým cukrem. Existuje mnoho variant chutney, např. rajčatové, angreštové, mangové, česnekové, jablečné, mátové, kokosové… Vždy je vhodné použít nesladkou zeleninu, rebarboru či přezrálá rajčata nebo nedozrálé ovoce, např. mango, zelené banány, broskve.

Světová gastronomie

Chutney je tradiční dochucovadlo indické kuchyně. Velmi oblíbené je v Británii, kde se nejčastěji vyrábí z manga, jablek či hrušek.

Použití v kuchyni

Používá se k dochucení jak masitých, tak vegetariánských jídel. Obvykle stačí 1-2 lžičky. Má široké spektrum chutí od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou. Chuť závisí na použitých ingrediencích.

Vliv na zdraví

Stimuluje zažívání a povzbuzuje chuť k jídlu.

Zpět na seznam koření