Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Chilli papričky

Chilli papričky

Kayenský pepř, chilli, kolumbijská paprika

Matečná rostlina

Paprika roční, odrůda chilli

Popis

Chilli papričky mohou být červené, žluté i zelené, tvarem kulaté nebo špičaté. Pokud jsou papričky ještě zelené, jsou nezralé, nicméně jsou vhodné ke konzumaci. Chilli obsahuje kapsaicin, který mu dává typickou pikantní chuť, dále vitamín C a provitamín A. Kapsaicin dráždí receptory nervových zakončení jazyka a způsobují pálení.

Původ

Chilli papričky pocházejí z oblasti Karibiku, které tam objevil Kryštof Kolumbus. Do jídla je v Ekvádoru přidávají již více než 6000 let.

Způsob výroby

Chilli se vyrábí z plodů. Můžeme používat jak celé bobule čerstvé nebo sušené, tak drcené nebo mleté.

Světová gastronomie

Je nepostradatelnou součástí mexické a asijské kuchyně, především indické. Používá se především k ochucení rýže, omáček a k výrobě ostrého oleje.

Použití v kuchyni

Nejčastější užití je do omáček, gulášů, při nakládání pochutin, zavařování. Ochutí rybí i drůbeží jídla, masité a luštěninové pokrmy. Častěji chilli používají k dochucení muži.

Vliv na zdraví

Chilli podporuje zažívání, kapsaicin je přírodním antibiotikem a antioxidantem. Je považováno za přírodní afrodiziakum právě díky schopnosti kapsaicinu stimulovat krevní oběh a prokrvit tak celé tělo. Prokrvením pohlavních orgánů se zvyšuje jejich citlivost a může také dojít ke zlepšení potence. V těle způsobuje zahřátí a prokrvení organismu, a tím působí také při spalování tuků. Pro zajímavost: Pálivost se měří stupnicí, kterou v r. 1912 zveřejnil americký chemik W. L. Scoville. Metoda kvantitativního srovnávání pálivosti papriček spočívá v ředění chilli papriček cukrem a vodou. Papričky se smíchají s cukrem a vodou a výsledná směs se ochutná. Pokud směs pálí, opět se naředí vodou a ochutná se znovu. Tento postup se opakuje tak dlouho, dokud roztok nepřestane pálit. Kolikrát se roztok naředí, tolika jednotkám SHU (Scoville Heat Units) odpovídá. Kapie (sladká paprika) nepálí, neobsahuje kapsaicin a proto má hodnotu 0 SHU. Pokud má paprika 100 000 SHU, znamená to, že musí být 100 000 krát naředěna vodou, než je kapsaicin neznatelný.

Zpět na seznam koření