Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Černucha setá

Černucha setá

Nigella, černý kmín

Matečná rostlina

Černucha setá

Popis

Semena Černuchy jsou malá, matná a černá s drsným povrchem. Uvnitř jsou olejovitá a bílá. Obsahují 1,5% silice, melanthin a jiné saponiny, třísloviny a alkaloid damascenin. Vůně připomíná oregáno nebo muškátový oříšek a chuť je mírně nahořklá až pikantní.

Původ

Černucha byla používána již ve starověku asijskými a římskými bylináři. Jméno Nigella pochází z latinského Nigella nebo také Niger, což znamená černá. Původem patří do západní Asie, kde rostla jak divoká tak šlechtěná. Semena byla používána mimo jiné na odpuzování hmyzu. Dnes se nejvíce pěstuje v Turecku, Indii, Egyptě a na Balkáně.

Způsob výroby

Semena mohou být použita celá či mletá. Bývají obvykle smažená nebo pečená, abychom je následně mohli snadno rozdrtit v hmoždíři.

Světová gastronomie

Používá se ve východním Středozemí, v Orientu, arabské a indické kuchyni. V Evropě je občas náhražkou pepře, jelikož nedráždí žaludeční sliznici.

Použití v kuchyni

Používá se do různých směsí koření a je např. i součástí kari koření. Přidává se do chleba, pečiva, luštěnin či sýrů. Pozitivní účinek má v nadýmavých jídlech s kvasnicemi nebo tučných pokrmech. V indické kuchyni je součástí bengálské směsi koření panch pharon, užívané do luštěnin, zeleniny a čatní. Je možné ho smíchat se sezamem a posypat jím chléb či jiné pokrmy.

Vliv na zdraví

Pozitivně působí při zažívání, působí proti plynatosti, podporuje činnost žaludku, střev a jater. V malých dávkách má léčivé účinky, v některých případech však může způsobit i bolesti hlavy. Ovlivňuje hormonální regulaci žen po porodu a podporuje kojení. Olej obsažený v semenech snižuje cholesterol v krvi a podporuje činnost žlučníku.

Zpět na seznam koření