Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Bobkový list

Bobkový list

Název bobkovému listu daly plody vavřínu, které se v minulosti používaly jako koření.

Matečná rostlina

Vavřín pravý

Popis

Jedná se o stálezelený keř. I sušené listy by měly mít zelenou barvu, být nepřelámaný, pružný a beze skvrn. Čerstvý má mnohem intenzivnější aroma než sušený.

Původ

Pravděpodobně pochází z Malé Asie, v dnešní době se pěstuje v celém Středomoří, kolem Černého moře, Íránu a jinde v subtropech. Jedním z největších producentů je Turecko.

Způsob výroby

Pěstuje se v přímořském podnebí nebo také v květináčích v chladnějších místnostech. Listy se sklízí na podzim a následně se suší. Někdy se využívá také výtažek nebo plody.

Světová gastronomie

Bobkový list je používám v několika kuchyních a to například ve Francii, Itálii, Španělsku, Jižní Americe, Rusku nebo arabských a balkánských zemích.

Použití v kuchyni

Sušený list se v kuchyni se používá do polévek a smetanových omáček (svíčková, rajská), marinád, teriny, při nakládání masa, hub a okurek, do kyselých jídel a do zvěřiny. Skvěle ochutí luštěninové polévky a pokrmy. Bobkový list lze také využít při přípravě sladkých pokrmů a dezertů či na výrobu sirupu, který se používá na palačinky podobně jako javorový sirup. V anglické kuchyni slouží k dochucení mléčného pudinku. Je součástí kořenících směsí a např. i bouquet garni, neboli kytičky bylinek. Svým aroma také okoření ocet nebo olej.

Vliv na zdraví

Bobkový list odstraňuje nechutenství, podporuje trávení, snižuje hladinu krevního cukru v těle, působí lehce sedativně a má antiseptické účinky. Z plodů se lisuje vavřínový olej, který je následně využívám v lékařství. V lidovém lékařství se používal jako léčebný obklad na bolestivé klouby. Pro zajímavost: Ratolesti vavřínu byli korunováni atleti a básníci. Z latinského názvu rostliny „Laurus nobilis“ vznikl pojem „laurea coronati“, neboli korunovat vavřínem, vznikl výraz laureát. Vavřínový olej se používá při výrobě vavřínového rumu a v parfémech.

Zpět na seznam koření