Ferula assafoetida.
Jedná se o velmi statnou bylinu dorůstající až několika metrů, která je nezapomenutelná díky svému silnému a nepříjemnému zápachu.
Pochází z Afghánistánu a Středního východu. Též byla využívána Římany.
Asa se pěstuje většinou v Asii, především v Indii, v Evropě jen velmi vzácně. Jako koření se používá pryskyřice ze silných dužnatých kořenů a také semena. Nařezáním vláken kořenů se získává velmi aromatická pryskyřice. Z ní se tvoří žlutozelené až červenohnědé hrudky nebo lesklá zrna.
Je typická pro perskou a indickou kuchyni, kde se používá především místo česneku a cibule. V jižní Indii je součástí vegetariánských jídel zvaných „dal“, která jsou ze směsi luštěnin a ořechů. V Afghánistánu se listy i stonky této rostliny konzumují syrové.
Před použitím je vhodné ji rozpustit v teplém oleji. Jednak se bude lépe dávkovat a také se změní její chuť i vůně. Je vhodná pro použití do luštěnin, protože má pozitivní účinky na trávení a působí proti nadýmání. Dále je velmi chutná v zeleninových, houbových jídlech či k pečení skopového nebo rybího masa. Při ochucování pokrmů musíme být opatrní, pro ochucení jídla pro 4 osoby se za dostatečné považuje množství odpovídající kuličce hrachu. Výluh z asy je součástí worcestrové omáčky.
Asa má silné zahřívající účinky. Je součástí vegetariánské kuchyně, kde zlepšuje trávení především luštěnin a zmírňuje nadýmání. Je to také silný antioxidant, působí proti bakteriím a virům, pomáhá při léčení zánětů průdušek a stimuluje mozek. Asa byla také používána v indické medicíně.